Hoe vaker het woord ‘moeten’, hoe meer stress

Loslaten en ont-moeten

Als we iets geleerd hebben in de coronatijd is dat het nut van ‘de controle hebben’ en ‘vasthouden’ maar een zeer beperkte houdbaarheidsdatum heeft. De wereld verandert waar je bij staat. Zo gingen we weer naar kantoor en zo zaten we weer met kleine kinderen op schoot thuis te werken. Zo plande je een vakantie en even later kon je de sneeuwkettingen voor de wintersport weer opbergen. Puberkinderen verveelden zich stierlijk: geen baantje, geen feestjes, geen vuurwerk, alles dicht. Vasthouden aan gewoonten hielp niet, sterker nog het frustreerde alleen. Daartegenover staat dat deze tijd alle gelegenheid bood om te oefenen in loslaten.

Moetisme

Er zijn veel volksziekten. Als we er vanuit onze praktijk één aan zouden mogen toevoegen dan is het de ziekte van het Moetisme. Hoe vaker het woord ‘moeten’ wordt gebruikt, hoe meer stress. Let maar eens op: hoe vaak hoor jij jezelf het woord ‘moeten’ gebruiken? Of iemand in je omgeving? Grondoorzaken zijn vaak te vinden in een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel, een hoge lat en moeite hebben met nee-zeggen. Echter, moeten is een keuze. Niemand dwingt jou. Stel jezelf eens wat vaker de vraag: Wat zou er gebeuren als ik het niet doe? Dikwijls blijkt dan dat er geen doden vallen en de organisatie niet failliet gaat als je dingen van je to-do lijst schrapt. Voor wat er dan over blijft op je lijst zijn andere werkwoorden mogelijk. Mogen, willen of houden van bijvoorbeeld. Als moeten wegvalt ontstaat er ruimte. Kijk ook eens wat er verandert in het contact met anderen; mogelijk leidt ont-moeten tot nog meer ontmoeten!

Laten en loslaten

Er is een verschil tussen laten en loslaten. Sommige dingen kun je maar beter laten. Je kunt je opwinden over het pakket dat niet op tijd wordt geleverd. Waarschijnlijk heb je er geen invloed op, het is druk bij de bezorgers. Wind je je op, dan heb je iets los te laten. Haal je je schouders op omdat je er toch niks aan kunt doen, dan laat je het. Er is een wezenlijk verschil tussen de eerste en de tweede. Hoe meer je kunt laten, hoe rustiger je geest en hoe meer energie je behoudt. Laten is ook uit het oordeel blijven. Ons lijf kent het verschil heel goed!
Vasthouden, controle houden en moetisme vinden we als spanning terug in ons lijf. Reden om de komende weken te werken aan loslaten. Probeer deze maar eens:

  1. Span al je spieren van top tot teen aan.
  2. Hou dat 6 seconden vast.
  3. Fluister je lijf toe dat het alles mag loslaten en glimlach.
  4. Merk op wat er met je ademhaling gebeurt.

We hebben een mooi gedicht gevonden van Brigit Rozestraten over moeten en ont-moeten, voor de liefhebber.

Ont-moeten

Als niets meer moet, is dat ont-moeten
Als niets meer moet, mag ik er zijn
Als niets meer moet, is alles mogelijk
Dan doet ontmoeten niet meer pijn

Het moeten zet me achter tralies
Met monsters om me heen op wacht
Afwijzing, Woede en Vernedering
Maar IK ben het die mezelf veracht

Ik maak van willen meestal moeten
Omdat ik steeds naar iets verlang
Goedkeuring, liefde of aanvaarding
En daarom ben ik altijd bang

Als niets meer moet, ontmoet ik Vrijheid
Zij wordt mijn liefste kameraad
Zij accepteert, steunt en vertrouwt me
Ik weet dat zij me nooit verraadt

Dan kan ik jou ook vrijheid geven
Ik houd je niet meer in mijn macht
Jij hebt recht op je eigen leven
Op jouw manier vanuit je kracht

Als niets meer moet, kan ik ontmoeten
Gewoon omdat het dan zo gaat
Niet meer de eis ontmoet te worden
Geen angst meer dat je me verlaat

Want zonder moeten is er Vrijheid
Vol liefde en humor spoort ze me aan
Om elk aspect van mezelf te beminnen
En zo het leven aan te gaan

Ik wil mezelf nu graag ontmoeten
Verlost van uiterlijke schijn
Ik sta mij toe niets meer te moeten
En eindelijk mezelf te zijn