Wat is collectief leiderschap

Leiden vanuit het collectief: Collectief Leiderschap

Leiderschap wordt vaak geassocieerd met het beeld van de leider binnen een hiërarchie. Wij zien leiderschap ook in een andere vorm: Collectief Leiderschap. Daarbij is ‘leiderschap’ een eigenschap die iedereen bezit en inzet, ongeacht zijn of haar positie binnen een organisatie. Ieder individu brengt zijn of haar talenten in en werkt vanuit zijn kracht. Bij Collectief Leiderschap focussen we op vaardigheden en gedragingen waarmee jij, als leider, kunt verbinden, co-creëren en co-leiden.  

Wij bieden dan ook met trots het Collectief Leiderschap Programma aan. Het doel van deze leiderschapbenadering is dat jij als leider weet hoe je collectieve intelligentie optimaal kunt gebruiken: hoe je ieder teamlid actief kunt laten meedoen om gezamenlijk naar een vastgesteld doel te werken. Collectief leiderschap is gebaseerd op vertrouwen; elk lid van de groep kan de leiding nemen of volgen wanneer nodig, vanuit eigen talenten en perspectieven.  

VerticalQ: jouw lichaam weet het beste wie je bent!  

Collectief Leiderschap heeft als kernelement het VerticalQ Profile: een methode die jou helpt de talenten van jouwzelf, de mensen om je heen en de dynamiek binnen jouw team te begrijpen. VerticalQ is een body-based assessment methode dat individuele kwaliteiten, talenten, sterkten en uitdagingen zichtbaar maakt. Het is uniek, omdat de meeste assessment methodes testen op basis van psychologische vragenlijsten. VerticalQ creëert een persoonlijk profiel door te testen hoe iemand vanuit het hele lijf beweegt en opereert. Het is een methode die krachten, talenten en voorkeuren meet, en de deelnemers in contact brengt met hun volledige intelligentie in hoofd, hart en buik 

Meten op het lijf, hoe werkt dat?  

Leren en handelen doen we met en vanuit ons brein in het hoofd, zo hebben we dat geleerdOns lijf heeft echter meerdere autonome intelligentiecentra. Naast het brein in het hoofd hebben we ook een brein in ons hart en een brein in onze buikHet gebruiken van het gehele lichaam is een krachtige manier om je volledig te ontwikkelen en te handelenWanneer we ‘aanvoelen’, ‘intuïtie en ‘ervaren’ mogen toevoegen aan ons handelen, zetten we onszelf completer in Elk van de negen VerticalQtalenten bevindt zich in één van de drie informatiecentra. VerticalQ test dus het gehele lichaam, niet slechts het brein in het hoofd. Deze manier van leren is supersnel, sneller dan wanneer we alleen de hersenen gebruiken. Door VerticalQ begrijp je jezelf beter, en jouw rol binnen het systeem. Als team begrijpen we elkaar ook beter en verhogen we de gezamenlijke prestaties.  

Het programma is ontwikkeld om persoonlijke en professionele groei te bewerkstelligen en heeft een diepe impact. Verschillende benaderingen worden ingezet: gefaciliteerde dialogen, ervaringsgerichte oefeningen, coaching en persoonlijke reflectie. Persoonlijke en culturele verandering is een reis. Het programma ondersteunt deze reis met drie retreats in zes tot acht maanden, drie in-between coaching sessies om het leerproces te versterken plus een afsluitende coaching om het Collective Leadership terug te brengen naar de praktijk. 

Download hier de flyer van het leiderschap programma

Wil je meer weten over dit mooie en impactvolle programma? Neem dan gerust contact met ons op.