Ben jij al leider van je eigen succes?

Misschien realiseren we ons dat niet maar iedereen is van nature al leider. Kijk maar eens wat je thuis allemaal doet zonder dat er iemand is die jou vertelt wat je moet doen? De vrienden die je kiest? De baan die bij je past? De vakantie die je uitzoekt? Er is geen baas, manager of leidinggevende die dat voor jou doet. Ook in de normen waar we voor staan, waar we in geloven en in wie we zijn, volgen we vooral onszelf. Ons eigen leiderschap. En dat is belangrijk om te weten want jouw leiderschap zorgt er voor dat je keuzes hebt.

– Leiderschap gaat namelijk niet over het vertellen wat iemand anders moet doen. Leiderschap gaat over wat jij zelf kan doen. –

In een speech aan een groep millenials geeft Simon Sinek 5 regels over hoe je leider kunt zijn van je eigen succes. Wie weet kunnen die regels jou ook helpen:

1. Gá voor de dingen die je wilt

Er zijn mensen die zien wat ze willen en je hebt mensen die zien waarom ze iets niet kunnen krijgen. Als je iets wilt, ga er dan voor. Verspil geen energie aan waarom iets niet zou kunnen of waarom je iets niet kan krijgen. Besteed vooral tijd aan hoe je dit wel voor elkaar kan krijgen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat je anderen daarmee niet mag benadelen.

2. Zie dat je soms zelf het probleem bent

Je mag alle eer opstrijken voor de dingen die je bereikt en waar je succesvol in bent. Zolang je ook maar de verantwoordelijkheid pakt voor de dingen die niet goed gegaan zijn. Wees verantwoordelijk voor je eigen keuzes en acties.

3. Zorg voor elkaar

Het gaat er niet over hoe snel je bent, hoe stoer je bent of hoe slim je bent in leiderschap. Het gaat er vooral om of je, ook als het heel spannend wordt, de mensen om je heen blijft steunen. Blijf elkaar helpen. Hoe dapper ben je om te helpen? Om hulp te vragen als je dat nodig hebt? En om hulp te accepteren als die geboden wordt?

4. Leer de laatste te zijn die spreekt

Deze regel lijkt op de regel ‘leer goed te luisteren’ en toch is deze regel net anders. Geef eerst anderen de ruimte om hun mening te uiten en hun ideeën te opperen. Je luistert dan niet alleen naar de ander maar je kunt ook je voordeel doen met wat de anderen gezegd hebben. Je kunt er van leren, je eigen mening verder vormen en je kunt je ideeën nog bijstellen.

5. Weet dat jij niet anders bent dan anderen

Misschien ben je ergens heel goed in, bijvoorbeeld een sport, waardoor je extra privileges hebt of misschien heb je een functie of positie waardoor je een voorkeursbehandeling krijgt. Wees je ervan bewust dat deze privileges en voorkeursbehandelingen niet gaan over wie jij in wezen bent. Deze extra’s zijn bedoeld voor de positie die je op dat moment hebt. Als de positie vervalt, vallen ook de privileges weg. Natuurlijk mag je genieten van alle voordelen en extra’s maar realiseer je dat dit niet gaat over jou.

Laat dit maar eens op je inwerken en schrijf hieronder jouw mooie ervaringen met leiderschap. Daar kunnen we vast allemaal van leren!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *