Onzin dat de baas alles moet weten

Ernst Japikse, CEO van Ennatuurlijk, heeft recent deelgenomen aan het Collectief Leiderschap programma bij Developland. Hij heeft in zijn carrière al aan meerdere leiderschapsprogramma’s deelgenomen. In een interview verteld hij over zijn beleving.

Waarom voor jou dan nóg een programma?

Ernst: “na het 3e retreat had ik aansluitend een BBQ waar vrienden mij die vraag ook stelden. Zei zeiden, collectief leiderschap, dat doe je toch al? En ja, dat is een stijl die mij heel goed ligt, waar ik goed in ben. Juist als je ergens goed in bent moet je je daarin blijven ontwikkelen en blijven verdiepen wat je al weet en kan”.

En? Heeft het leiderschapsprogramma je deze verdieping gebracht?

Ernst: “Het programma sluit mooi aan bij de stappen die ik al aan het zetten ben. Meer vanuit de Aziatische levensstijl, spiritualiteit. Daar sluit dit programma heel mooi op aan. Je wordt bijvoorbeeld tijdens dit programma in 9 verschillende posities gezet en wordt er een beetje tegen je aangeduwd. Daar volgt dan een profiel uit. En dan klopt het ook nog goed*. Andere profielen zijn op vragen gebaseerd. Dan heb je toch het idee dat je de antwoorden een beetje kan manipuleren. Dat kan hierbij natuurlijk niet want je hebt tijdens het meten geen idee waar het heen beweegt. Het spirituele gedeelte gaat ook echt wel een tandje dieper dan wat ik gewend was uit andere programma’s. Vooral het 3e retreat zat er vol mee. Allemaal mooie momenten die in het programma worden gecreëerd. Wat er voor mij bijvoorbeeld uitsprong is de confrontatie met jezelf. Het gevoel dat je jezelf steeds meer ‘afpelt’ en komt tot wie je echt bent en wat er bij mij hoort. Dat doe je niet alleen, iedereen is daar mee bezig en maakt dingen zichtbaar bij de ander. Je kan ontzettend veel leren van de anderen die in de training zitten. We helpen elkaar echt.” *(red.: Ernst heeft ervaren bij welke talenten hij in zijn kracht staat. Hij refereert aan de ELSP (Embodied Leadership Strength Profile), een op het lijf gemeten talentenprofiel)

Hoe heeft deelname aan het programma je geholpen, is het zichtbaar voor je team bijvoorbeeld?

Ernst: “Zeer zichtbaar! Ik heb geluk gehad dat ik tijdens het programma aan een nieuwe baan begonnen ben bij Ennatuurlijk. Dat liep erg synchroon. Ik wilde bij Ennatuurlijk meer collectiviteit brengen en kon direct na het 1e retreat me daardoor uitstekend voorbereiden en het geleerde toepassen. Het heeft me enorm geholpen om bewuster te zijn van de rol die je jezelf en anderen toedicht. Collectief leiderschap helpt om een situatie te creëren waarbij 1+1 drie is. Overall gezien is dat de kracht van het collectief beter benutten.”

Was het ook een ontdekkingstocht voor jezelf?

Ernst: “Leiderschap begint bij jezelf dus naast wat je in je bedrijf toepast zie je privé ook veel terug. Vroeger dacht ik nog dat ik deze dingen uit elkaar kon houden maar dat werkt natuurlijk niet zo. Dus in antwoord op je vraag: ja, natuurlijk, je krijgt alleen maar beter leiderschap als je heeeeel goed bij jezelf kan kijken.”

Hoe was de opbouw van de retreats voor jou? (leading from your authentic core, leading from the collective whole, leading from the emerging future?)

Ernst: “De opzet is logisch, je wordt langzaam steeds verder gebracht in het collectief leiderschap. Elementen komen steeds weer terug en worden verdiept. Waar ik graag nog meer in zou willen doen is de samenwerking tussen de verschillende profielen. De effectiviteit die je met elkaar kan bereiken is heel interessant.

Zou je dit Collectief Leiderschap Programma aanbevelen aan anderen?

Ernst: “Heb ik al gedaan!” Verteld Ernst lachend. “Ik zou het niet iedereen aanraden maar zeker wel aan mensen die een verandering in een bedrijf willen realiseren. Dit programma gaat je daar echt bij helpen. Je moet het alleen doen als je er voor open staat, als je bijvoorbeeld al een andere kijk hebt op leiderschap dan de traditionele. Vroeger was het zo dat ‘de baas het allemaal moest weten’ heb ik altijd al een beetje onzin gevonden maar het was gangbaar. Collectief leiderschap helpt je vooral het potentieel veel beter te benutten van alles wat- en iedereen die je in je bedrijf hebt zitten. Als je dat zelf aan wilt gaan moet je dit programma doen.”

Ook als het alleen over je eigen leiderschap gaat? En je niet in een leidinggevende positie zit?

Ernst: “Zeker! Het gaat niet om je positie. Het gaat er juist om dat je beweging kan creëren buiten je hiërarchische rol om. Ik krijg dingen voor elkaar omdat ik leiderschap laat zien dat niets met mijn hiërarchische positie te maken heeft.”

De training werd door Developland gegeven, hoe heb je dat ervaren?

Ernst: “Er is zoveel betrokkenheid, jullie laten bijvoorbeeld tijdens de training ook jullie emotie gewoon zien. Echt begaan en verbonden. Jullie waren ook met best veel trainers, dan denk ik, dat kan niet uit maar dat is jullie zorg.” Zegt Ernst lachend. “Het is een programma dat zo anders is dan andere programma’s. Extreme betrokkenheid en het echte beleven, dat maakt wel indruk. Misschien was het mazzel maar de groep klikte ook behoorlijk lekker. Er zat direct verbinding in. Dat komt waarschijnlijk ook wel door de oefeningen die je doet. We blijven als groep veel contact houden. We helpen elkaar, spiegelen elkaar en we hebben zelfs een terugkom dag georganiseerd. Er blijft verbinding. Heel bijzonder.”

Ben je ook geïnteresseerd in een verdere ontwikkeling van jouw leiderschap en denk je dat Collectief Leiderschap iets voor jou kan zijn? Op 5 november start er weer een nieuwe groep met het Collectief Leiderschap Programma. Op onze website vind je meer informatie over het programma en over Developland. Je kan ook even een mail sturen aan info@developland.nl of met ons bellen 06-52411391.