Met wie deel jij je dromen?

Deze blog is voor iedereen die wel eens droomt van een mooie wereld en stilstaat bij de ‘hoe’ vraag. Wil je invloed hebben op dat mooie beeld dat je hebt? Wil je bijdragen aan echte verandering? Lees dan verder…

Momenten van flow

Er zijn momenten dat er een heleboel puzzelstukjes op hun plek vallen, dat je even het gevoel hebt dat je het allemaal ‘snapt’. Dan is opeens alles om je heen logisch en begrijpelijk, je voelt je goed omdat je alles wat er is accepteert voor wat het is. Er stroomt een energie die voelt alsof je ieder probleem kan tackelen en er een positieve wending aan kan geven. Er spreken op zo’n moment geen stemmetjes in je hoofd die je iets anders doen geloven. Alles klopt…. Herken je dat?

Voor mij zijn deze momenten waarop echt alles klopt best schaars. Ze ontstaan als alle ‘voorwaarden’ kloppen. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen in het bos, als ik een boek heb gelezen dat mij heeft geïnspireerd of als ik me kan verbinden aan een voor mij belangrijk doel. Deze momenten ontstaan omdat ik er op dat moment niet naar op zoek ben, omdat ik op zo’n moment nergens aan gehecht ben, geen actie of gedachte van mezelf verwacht ….eigenlijk wanneer ik mijn hoofd met al haar gedachten met rust laat.

Er zijn meerdere woorden te geven aan deze staat van ‘zijn’. Mensen noemen het soms ‘flow’ of ‘in je kracht staan’ of ‘in volledige verbinding staan met jezelf en je omgeving’, ‘één zijn met alles wat er is’, ‘in het moment zijn’, etc.

Iedereen die deze momenten herkent zal hebben ervaren dat het je een heerlijk gevoel geeft. In plaats van alle complexiteit die er kan zijn ligt de eenvoud van het bestaan voor het oprapen en dat nemen ze je niet meer af!

Was het maar altijd zo

En toch verdwijnt het weer, dat fijne gevoel. De dagelijkse praktijk vordert je. En niet dat dit vervelend is maar je hebt nog een overleg waarbij je aanwezig moet zijn en je moet nog een klant bellen om een probleem op te lossen en je hebt ook nog te dealen met een deadline van een project waarvoor niet iedereen op tijd de gevraagde input heeft geleverd. Je gedachten zijn alweer bij je dagelijkse beslommeringen en het moment van puur ‘zijn’ is slechts nog een fijne herinnering.

Ik kan je helaas niet helpen aan de ‘toverformule’ die er voor zorgt dat je zo weer terug kan keren naar de ‘alles klopt’ modus. Wat ik wel weet is dat we allemáál op zoek zijn naar dat gevoel van voldoening of nog mooier ‘zingeving’. Daar staan we niet altijd bij stil maar is dat niet hetgeen waar we dag in dag uit, onbewust en soms bewust mee bezig zijn? Waar we onszelf op afstemmen? Waar we in zowel werk als privé voortdurend naar op zoek zijn? Of, als je dat innerlijke kompas gevonden hebt, je keuzes op baseert?

Dit hebben we allemaal in ons, niemand uitgezonderd. En toch houden we deze innerlijke wijsheid vaak voor onszelf. In de wereld buiten onszelf laten we vaak het ego de boventoon voeren. Logisch want ons ego opereert in ons bewustzijn en is vooral geïnteresseerd in rationele onderwerpen, feiten, meningen, gedachten, status. Onze ego’s herkennen onze gevoeligheid voor oordeel, over onszelf en over anderen. Voor iedere keer dat ons hart geraakt wordt, springt ons ego in de bres en wil het onze emoties voor ons oplossen. Geen wonder dat ons ego ons van alles wijs maakt. Ons beschermt, ons status verleent, anderen status verleent, een mening vormt en al onze gedachten logisch probeert te ordenen. Ons ego heeft het ontzettend druk en heeft geen tijd en ruimte voor ons onderbewuste, super krachtige, echte zelf.  Zoals Albert Einstein al zei “We moeten er voor oppassen dat we van ons verstand geen God maken. Het heeft best krachtige spieren maar geen persoonlijkheid”.

Ruimte voor innerlijke wijsheid

We hebben onze maatschappij om onze ego’s heen gevormd en hebben daarbij te weinig ruimte gegeven aan onze innerlijke wijsheid. We zijn heel bekwaam geworden in het spel dat ego’s spelen. Opvoeding, scholen, onze werkomgevingen onze maatschappij zijn allemaal gericht op het kunnen functioneren in de wereld die we zelf gecreëerd hebben. Dit heeft ons gebracht tot het punt waar we nu met de mensheid staan. Een wereld waarin we rationele thema’s als macht, wetgeving gebaseerd op wantrouwen en de economie als meetinstrument voor ons welzijn, normaal en onmisbaar zijn gaan vinden. Terwijl, als we weer even teruggaan naar die fijne herinneringen die we hebben aan de momenten dat werkelijk alles klopt. Dat we ons zo buitengewoon fijn voelden, gewoon omdat alles wat complex is even eenvoudig is, omdat we weer even weten wie we werkelijk zijn. Dan weten we allemaal dat we vast zijn gelopen in ons eigen gecreëerde systeem. Dat we het anders willen. En dat we staan op een punt waarop het ook werkelijk anders moet.

Hoe en wat we allemaal anders zouden willen en moeten doen start met ons innerlijke kompas. Aristoteles zei ooit ‘de natuur doet niets zonder doel’. Wij zijn daar geen uitzondering op. Het helpt ons dus om ons af te vragen wat onze persoonlijke zingeving is. Aan welk hoger doel jij wilt bijdragen. In welke wereld jij zou willen leven. Wat voor werk bij jou past. En met welke mensen jij je verbonden voelt? Wat zou er gebeuren als we onze dromen écht zouden gaan leven?

We hebben allemaal onze eigen talenten, die eigenschappen waardoor we bijna moeiteloos iets kunnen bereiken. Stel je voor dat we deze talenten gaan inzetten in dienst van ons eigen, innerlijke kompas, onze eigen ‘zingeving’ in plaats van voor ons ego. Dat zou ons allemaal veel voldoening geven. En stel je voor dat we dat ego ons niet wijs laten maken dat de wereld nou eenmaal anders in elkaar zit. Dat het niet kan. Nee, laten we de enorme kracht van ‘doen wat echt bij je past’ ontdekken en dat verbinden aan iets dat zinvol voor je is.  Dan gaan we het leven leiden waar we energie van krijgen en waarmee we een echte verandering kunnen realiseren. Dan zijn we niet meer uit op ‘de hoogste winst voor’ maar op de ‘grootste bijdrage aan’.

Dus laten we dat innerlijke kompas ontdekken én volgen. En laten we onze schroom om het gesprek te voeren over ons echte zelf aan de kant zetten. Laten we hierin leren, zowel thuis, als met vrienden en zelfs op het werk. Gewoon het ego even vrij geven van het harde werken en al je aandacht besteden aan wat je werkelijk wilt in dit leven, voor jezelf, je naasten en de hele wereld.  Doe dit en de wereld om je heen wordt een stukje mooier. Stel je eens voor wat er gebeurt als we dat met velen doen…

Ik hou van dromen…. en nu spreek ik het uit. Doe je mee? Je kan bijvoorbeeld starten met het delen van dit bericht.