Talent-, team- en organisatieontwikkeling

passend bij actuele thema’s in veiligheidsregio’s

Samen werken aan weerbaarheid

We leven in een tijd waarin veiligheidsregio’s meer en meer worden uitgedaagd en weerbaarheid is een uiterst actueel onderwerp voor veiligheidsregio’s in Nederland. Waar grote branden en ongevallen het type rampen waren waar de veiligheidsregio’s in het verleden vooral mee te maken kregen, is dit tegenwoordig vele malen complexer. Klimaatverandering, cybercrime en hybride oorlogsdreiging vragen om een permanente staat van alertheid. Tegelijk vragen potentiële crises zoals langdurige uitval van vitale infra of nieuwe pandemieën om een noodzakelijke, voortdurende paraatheid.

Om voortdurend alert én paraat te kunnen zijn is het van belang dat kennis en talenten op optimale manier zijn samengebracht, klaar om ingezet te worden. Zowel regionaal, interregionaal als nationaal. Echter, hoe behoud je als regio binnen deze samenwerkingsverbanden én binnen de politieke en bestuurlijke context toch je autonomie.

Vanuit onze ervaring weten we dat er binnen de veiligheidsregio’s vaak een sterke dynamiek bestaat van Doeners, Perfectoren en Vernieuwers: een mix van mensen die snel en met oog voor kwaliteit reageren op wat nú speelt. Maar zijn er ook voldoende mensen die vooruit kunnen kijken, rust kunnen brengen wanneer er chaos dreigt te ontstaan en structurele verandering kunnen aanjagen?

Developland geeft inzicht in mogelijk onbewuste dynamieken bij veiligheidsregio’s en ondersteunt hen in hun transitie naar toekomstbestendige autonome organisaties.

Themabijeenkomsten (webinar/live)

Developland organiseert themabijeenkomsten gericht op organisatieveranderingen bij Veiligheidsregio’s. Waar moet je rekening mee houden als je een organisatieverandering als Veiligheidsregio een verandering door wilt voeren? Developland heeft door jarenlange ervaring de belangrijkste do’s en don’ts in kaart gebracht. We vertellen over onze ervaringen, over methodieken die toegepast kunnen worden en we beantwoorden graag al jouw vragen.

    • Webinar: 2 juni 2025 19:30 – 21:00
    • Webinar: 17 juni 2025 12:30 – 14:00
    • Live bijeenkomst
      Bij voldoende interesse wordt een datum voor een live bijeenkomst in Maarn gepland. Ben je geïnteresseerd? Laat ons dit weten via onderstaand formulier.

Kosten Geen


Persoonlijk contact

Ieder vraagstuk voor opleiding, organisatieontwikkeling of teamontwikkeling is anders. Ben je op zoek naar specifieke informatie, wil je graag een actueel vraagstuk bespreken of gaat jouw voorkeur uit naar persoonlijk contact boven een themabijeenkomst? Neem dan contact op met Marcel Dols via marcel@developland.nl of telefoon 06 5241139.

Effectief inspelen op voortdurende verandering

We leven in een wereld waarin het vanzelfsprekende steeds minder vanzelfsprekend is. Onvoorziene scenario’s kunnen er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat digitale financiële middelen onbereikbaar raken, of dat de voedselvoorziening onder druk komt te staan.

Veiligheidsregio’s vormen de schakel tussen de Rijksoverheid, burgers en bedrijven in risicobeheersing, crisisbeheersing en rampenbestrijding. Deze organisaties zijn gewend om multidisciplinair samen te werken en doen dat, in vergelijking met de ons omringende landen, op hoog niveau. Toch vragen dergelijke complexe scenario’s om meer dan alleen professionele inzet, we hebben elkaar nodig. Er wordt van iedere burger verwacht gedurende 72 uur zelfredzaam te kunnen zijn.

Bij Developland refereren we, als het gaat om de snel veranderende wereld waarin iedereen een rol heeft, vaak aan de zogenaamde ‘VUCA-wereld’. De term VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) verwijst naar een dynamische en onvoorspelbare omgeving waarin snelle veranderingen, onzekerheid, complexiteit en meerduidigheid de norm zijn. De term werd voor het eerst in de U.S. Army gebruikt, om na de Koude Oorlog de nieuwe geopolitieke realiteit te beschrijven. In een VUCA-wereld is wendbaarheid, veerkracht, samenwerking en een strategische mindset essentieel om effectief te navigeren.

Bij Developland geloven wij erin dat we in de huidige VUCA-wereld iedereen en elk talent nodig hebben om de regionale, nationale en wereldwijde uitdagingen waar we voor staan aan te gaan. We werken bij Developland met de negen talenten van VerticalQ. Drie van deze talenten bevinden zich in het hoofd, drie in het hart en drie in de buik. Bij veiligheidsregio’s zien we in de talenten vaak een mix van Doeners (buik), Perfectoren (hoofd) en Vernieuwers (hoofd) vaak oververtegenwoordigd is. Deze mix van talenten is zeer geschikt voor de dagelijkse incidentbestrijding op straat en in de reguliere crisisbeheersing en rampenbestrijding. In het aangaan van complexe en strategische vraagstukken zijn deze talenten echter niet altijd effectief. We zien binnen veiligheidsregio’s vaak dat talenten die zorgen voor verbinding en ervoor zorgen dat mensen worden meegenomen in veranderingen vaak ondervertegenwoordigd zijn óf onvoldoende worden gehoord. Hetzelfde geldt voor de talenten die zorgen voor een goede projectarchitectuur, borging van projecten en die bijdragen aan rust en kalmte.

Vanuit het perspectief van de VUCA-wereld geloven wij dat íeder talent nodig is om het hoofd te bieden aan de complexe uitdagingen van vandaag en morgen.

Ben je benieuwd wat dit betekent voor jouw organisatie? We denken graag met je mee. Meld je aan voor een van onze themabijeenkomsten of neem contact met Marcel Dols via marcel@developland.nl of telefoon 06 5241139.

Talent-, team- en organisatieontwikkeling

Leiderschap in een complexe, snel veranderende wereld vraagt niet alleen om het aanspreken van het menselijk potentieel en het inzetten van de kennis van hoofd, hart en buik, het vraagt ook om structurele organisatieprincipes die de basis vormen voor duurzame groei en er is oog voor zowel individuele ontwikkeling als voor team- en organisatieontwikkeling.
Bij Developland werken we met de principes van Collectief Leiderschap, waarbij de mensgerichte als de organisatiegerichte aspecten van ontwikkeling hand in hand gaan.

Collectief Leiderschap is gebaseerd op drie belangrijke principes:

  1. Focus meer op het ZIJN dan op het DOEN in leiderschap
    Leiderschap draait niet alleen om presteren, maar ook om het wezen van de leider. Het is een voortdurende balans tussen het zijn (aanwezig zijn, zelfbewustzijn en het verbinden met anderen) en het doen (plannen, sturen, en presteren).
  2. Leiden vanuit het geheel
    Leiders zijn geen solisten, maar onderdeel van een groter geheel. In plaats van als ‘held’ boven de groep te staan, leidt de leider als dienende kracht, die de teamdynamiek ondersteunt.
  3. Leiden vanuit de toekomst die zich ontvouwt
    In plaats van vast te houden aan verouderde plannen, leidt de collectieve leider door zich aan te passen aan opkomende mogelijkheden en veranderingen. Dit vraagt van leiders de vaardigheid om in een dynamische omgeving het juiste moment voor actie te herkennen en de organisatie in die richting te sturen.

Het samenkomen van mensgerichte – en organisatiegerichte aspecten noemen we bij Developland de ‘ritssluiting’. Wanneer deze thema’s goed op elkaar zijn afgestemd, sluit de rits en versterken de mensgerichte – en organisatiegerichte aspecten elkaar. Er is oog voor individuele ontwikkeling, teamontwikkeling én organisatieontwikkeling. Dit samenspel zorgt voor voortdurende beweging en ontwikkeling, in dienst van de purpose van de organisatie.

Benieuwd wat dit betekent voor jouw organisatie of team? We gaan graag in gesprek.

Themabijeenkomst

Ja, ik wil graag meer weten over de do’s en don’ts, ervaringen en methodieken die kunnen worden toegepast bij organisatieverandering in Veiligheidsregio’s.