Weet jij wat VUCA betekent voor je leiderschap of je organisatie?

Weet jij wat VUCA betekent voor je leiderschap of je organisatie?

VUCA is een acroniem dat staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Het vrij vertalen van deze termen levert woorden als beweeglijk, onzeker, complex en dubbelzinnig op. De term VUCA vindt zijn oorsprong in de gelederen van defensie, begin jaren negentig. In de confrontatie op het veld ontstaat chaos: er gebeuren heel veel dingen tegelijk. Dat gegeven vraagt continu om scherpte en beweeglijkheid waarbij plannen steeds bijgesteld worden. Ook onze huidige wereld is continu in beweging als gevolg van gebeurtenissen. Het is de norm geworden en daar moeten we mee leren omgaan.

Gevoel van chaos

Wat kún je nu met die kennis, als je dit beziet vanuit je rol als CEO, HR-manager of leidinggevende binnen je organisatie? In basis gaat het erom dat je beseft dat verandering een constante is. Dat vraagt dus iets van de manier waarop je zelf in de wedstrijd staat. ‘Feitelijk gaat het erom dat je een bepaalde mindset ontwikkelt die past bij een wereld die continu verandert en in beweging is’, vertelt Marcel Dols co-owner bij Developland. ‘Het gaat dan om het vermogen van mensen signalen te lezen die duiden op verandering. En dat je met elkaar in staat bent om snel te anticiperen op onverwachte zaken die zich voordoen. Dat vraagt dat je je nauw met elkaar verbindt en goed gebruik maakt van elkaars talenten als een collectief. Veranderingen komen snel en zijn onvoorspelbaar. Leiderschap vraagt van ons dat we niet alleen vanuit het verleden naar de toekomst kijken, maar ook dat we voorbereid zijn op dat wat zich wil ontvouwen. Het is, in deze VUCA-wereld meer dan ooit, belangrijk om innovatie op een gezonde manier te omarmen en de shared purpose helder te hebben.

Doe het samen

Developland biedt verschillende programma’s aan die je helpen om je organisatie nóg verder om te turnen tot een omgeving die inspireert en uitdaagt. Dit bereik je bijvoorbeeld door het volgen van een training Collectief Leiderschap of specifiek gericht op Building on your potential óf dat van je team, óf dat van de hele organisatie. Marcel:’In ons volgende blog praten we over het eerste principe dat we als uitgangspunt nemen bij onze benadering, namelijk being and doing. Hoe dat verhaal begint? Met een oude, maar vooral wijze theemeester…’